Kaktüs bakımı kolay ama bir o kadar da özen isteyen bir bitki... Eğer kaktüsleri seviyorsanız, bu dikenli ama narin bitkiyle ilgili daha fazla bilgi edinmelisiniz. İşte kaktüslerle ilgili merak ettikleriniz..
Kaktüs Bakımı
Kaktüs, çiçekli bir bitki türüdür. Tıpkı ağaç gibi büyür. Bazıları epiphytic’dir, yani bir başka bitki içinde büyürler. Genelde yaprakları yoktur, olanların yaprakları ise oldukça küçüktür. Kaktüsün bilinen en önemli özelliği dikenli ve kalın gövdeli olmasıdır. Keskin, yumuşak, sert, kısa veya ince olabilen bu dikenler hayvanların kaktüslere yaklaşmasını engeller.
Kaktüs güneş sever
Çoğu kaktüs türü bol güneşe ihtiyaç duyar ve parlak ışık ister. Ancak genç kaktüsler ile gölgede baktığınız kaktüsleri önce yarı güneşli bir alanda ortama alıştırmalı, sonra güneşe almalısınız. Özellikle yaz aylarında birden güneşe çıkarınca genç kaktüslerde yanmalar meydana gelebilir; aklınızda bulunsun. Bu arada küçük bir bilgi verelim; kaktüste ne kadar çok diken varsa güneşe o kadar dayanıklı demektir. Kaktüsler genelde 16 derecelik bir ısıya ihtiyaç duyarlar. Sera şartlarında yazın 40 dereceye kadar dayanıklıdırlar. Ev içinde kalorifer yakınında tuttuğunuz kaktüsleri yazın havadar bir alana çıkarmanızda fayda var.
Kaktüsler kışın uykuya geçtikleri dönemde ise soğuklanmaya ihtiyaç duyarlar. Soğuk havalara dayanıklıdırlar ancak donlardan korumanız gerekir. Bahçede bulunan kaktüslerinizi dondan korumak için üzerini çuvalla ya da naylonla sarabilirsiniz. Aşırı soğuk ve nemli ortamda bulunan kaktüslerde çürüme olabilir. Mantar türü hastalıklar bitki gövdesine yerleşir ve bu bölgede kararma olur. Böyle bir durumla karşılaşınca kaktüsü kuru ve nemsiz bir ortama alıp toprak değişimi yapabilirsiniz. Kaktüslerinizi hava sirkülasyonu olan ancak cereyanda kalmayacak bir yerde yetiştirmeye özen göstermelisiniz.
Kaktüs toprağı nasıl olmalı?
Kaktüsün yetiştiği toprak geçirgen olmalı. Bitki toprağında biraz kum-torf pomza karışımı kullanmanız bu noktada önemli. Kaktüslerin saksısına ise ayrıca özen göstermelisiniz. Kaktüslerin kökleri az olduğundan büyük saksılara ihtiyaç duymazlar. Toprak ihtiyacı diğer bitkilere göre daha azdır. Bu yüzden kaktüsleri çoğu zaman gövdesinden küçük saksılarda görürüz. Zaman içinde toprak sıkışıp eksilir, dolayısıyla arada toprak ilavesi yapılması gerekir. Genç kaktüsleri başka saksıya almak için en uygun zaman bahar aylarıdır. Gevşek, nefes alabilen, 5.5-7.0 arasında ph değerine sahip toprakları kullanmalısınız. Toprak değişimini yaparken dikkatli olmalısınız. Çünkü kökleri kırılgandır. Kaktüsü maşa ile tutmak bitki köklerinin kırılmasını önleyebilir.
Sulama yaparken
Diğer bitkilerle karşılaştırdığımızda kaktüsün çok daha az su isteyen bir bitki olduğunu söyleyebiliriz. Az sulamadan ölen bir kaktüs duymamışsınızdır. Aksine birçoğu çok sulamadan ölür. Sulamayı çok yaparsanız, bitkinin köklerinin çürümesine neden olursunuz. Unutmayın; kaktüs ve sukkulentlerin tamamı uzun vadede susuzluğa dayanıklıdır. Sağlıklı bir kaktüs yetiştirmek için ne zaman sulama yapacağınızı iyi bilmeniz gerekir.
İşte mevsimlere göre kaktüs sulamanın püf noktaları:
Kış: Kaktüs kış döneminde uykuda olacağı için ya çok az sulanır veya hiç sulanmaz. Az su veya susuzluk kaktüse zarar vermez ama yanlış ışık ve ısı koşulları kalıcı hasar bırakabilir. Susuz kalan kaktüslerinizde hafif bir buruşma olur ama endişelenmeyin, sulama yapılınca tekrar eski haline dönecektir.
İlkbahar-yaz: Kaktüs büyüme döneminde sulamaya ihtiyaç duyar. Bu dönemde kaktüsünüzü haftada bir sulamanız uygun olacaktır. Sulamayı sabah erken ya da akşam geç saatte yapmanızı öneririz. Sulamayı alttan yapmalı ve kaktüsün orta kısmında su biriktirmemelisiniz. Musluk suyu kaktüsünüzün büyümesine engel olabilir. 1 litre suya 9-10 damla beyaz sirke koyarak suyu iyileştirebilmeniz mümkün. Yağmur suyu her bitkiye olduğu gibi kaktüslere de yararlıdır.
Sonbahar: Havaların soğuması ile birlikte yavaş yavaş sulama kesilir.
Bizi Takip Edin